Witajcie Drodzy Forumowicze
Zwracam się do Was z pewnym pytaniem i będę bardzo wdzięczna, jeśli poświęcilibyście chwilę swojego czasu na podzielenie się swoją opinią na poniższy temat.
Proszę o szczere odpowiedzi
Jestem psychoterapeutą (psychologiem), a od pewnego czasu interesuję się również astrologią. Wiem, że jest to połączenie dość nietypowe, ale wykonałam w przeszłości na prośbę swoich przyjaciół i znajomych trochę horoskopów (głównie urodzeniowych, prognostycznych i partnerskich), które oni ocenili jako „trafne i zwięzłe”... Zgłaszały się do mnie osoby wahające się na wyborem kierunku studiów, osoby z problemami partnerskimi i emocjonalnymi itd. itp. Większość z tych osób wracała do mnie po roku lub 2 latach, aby jeszcze raz skorzystać z astrologii w jakimś innym aspekcie (np. z innym pytaniem do horoskopu).
Zajmując się jednoczenie psychologią i astrologią zauważyłam, że te dziedziny wiedzy w jakiś sposób się przenikają. Astrologia wg mnie umożliwia szybki wgląd w człowieka, którego rezultat można opisać językiem psychologii. Np. ekstrawersja znajduje odzwierciedlenie w silnym Jowiszu w horoskopie urodzeniowym. Po pewnym czasie stwierdziłam, że astrologia niekiedy nawet szybciej pozwala zorientować się w pewnych kwestiach, niż psychologia (psycholog potrzebuje spędzić trochę czasu z klientem aby się o nim czegoś dowiedzieć, a dodatkowo spędza czas na superwizjach na których jego myślenie i odczuwanie wobec klienta podlega korekcie pod wpływem feedbacku od innych terapeutów).
Dlatego chciałabym utworzyć stronę internetową zajmującą się popularyzacją i wykorzystaniem wiedzy psychologicznej i astrologicznej w celu zrozumienia i rozwiązywania emocjonalnych, relacyjnych oraz zawodowych problemów człowieka oraz odkrywania jego indywidualnego potencjału i wykorzystania go do kreacji świadomego i spełnionego życia.
Odbywałoby się to poprzez ofertę kursów online, filmów youtube a być może także konsultacji indywidulanych.
Jeśli chodzi o kursy online, to myślałam o podzieleniu ich na dwie kategorie.
Kursy psychologiczne (propozycje tematów)
- jak przeżyć żałobę
- jak skutecznie tworzyć nawyki i wyznaczać cele
- dla przyszłych rodziców dotyczące tworzenia więzi z dzieckiem i jego rozwoju psychofizycznego w pierwszych latach życia
- inne
Do kursów psychologicznych starałabym się dołożyć element astrologiczny. Wg mnie każdy problem psychologiczny (np. wybuchy złości) można zobaczyć w kontekście horoskopu urodzeniowego. Czyli (w przypadku złości) sprawdzenie m.in. siły planety Mars i jej aspektów do planet w horoskopie urodzeniowym.
Kursy astrologiczne (obejmujące tworzenie i korzystanie z horoskopów)
- astrologia urodzeniowa
- astrologia prognostyczna
- astrologia porównawcza (partnerska)
- nauka obsługi wybranych programów astrologicznych (głownie Solar Fire)
Dzięki temu użytkownicy mogliby nauczyć się samodzielnego tworzenia i czytania horoskopów, co wg mnie nie jest żadną wiedzą tajemną i można się tego krok po kroku nauczyć.
Filmy youtube 1/tydz (i odpowiadający im wpis na blogu)
- wywiady z psychologami/astrologami
- opisy badań psychologicznych z wybranych tematów
- treningi relaksacyjne/wizualizacyjne
- horoskopy sławnych osób – analiza
- filmy nawiązujące do tematów kursów online
Zastanawiałam się jak potasować tematy, aby blog nie przerodził się w bardziej psychologiczny lub w bardziej astrologiczny i pomyślałam, że mogłabym je ustawić naprzemiennie – w jednym tygodniu temat bardziej z astrologii a w drugim z psychologii. Czy wg Was będzie to dobre?
Podsumowując chciałam zapytać, czy:
a) Czy ten pomysł podoba się Wam czy nie? Czy warto „w to iść”?
b) Co wg Was może działać w tym pomyśle, a co trzeba poprawić?
c) Czy sami skorzystalibyście z zaprezentowanej oferty?
d) Co innego jeszcze powinnam wsiąść pod uwagę?
Zaznaczę jeszcze, ze proszę o krytykę konstruktywną pomysłu. Komentarz w stylu „bez sensu” lub „nawiedzona baba” nic mi nie da.
Jeśli uważacie, że pomysł „nie wypali” – napiszcie proszę dlaczego? Jeśli wg Was jest ciekawy, napiszcie proszę co Was zaciekawiło?
Z biegiem czasu nabrałam przekonania, że astrologia w połączeniu z psychologią pomaga wydobyć z człowieka to, co ma on w sobie najlepszego / najpiękniejszego i ta myśl spodobała mi się bardzo. Chciałabym tę myśl zweryfikować z Wami, bo to będzie bardziej obiektywna ocena.
Pozdrawiam
Weryfikacja pomysłu na biznes
Szukasz pomysłu na biznes? W której branży warto stworzyć coś nowego? Potencjalni klienci, pomysły na biznes bez wkładu własnego, ciekawe koncepcje.
Re: Weryfikacja pomysłu na biznes
Post autor: siećak »
Jeśli chcesz otworzyć własny biznes powinnaś koniecznie zdecydować się na CRM. Mogę polecić Ci Firmao. Program zawiera między innymi fakturowanie, obsługę zamówień, ewidencje pracy, projekty, kalendarz, ewidencja sprzętu/serwis, księgowość i wiele wiele innych. Sprawdź sobie tutaj: http://firmao.pl/ds