Dzień dobry, jestem nowy na tym forum i raczej nie będę częstym gościem. Nie mam też doświadczenia w biznesie, choć studiowałem ekonomię to nie mam jakichś wielkich planów z własną firmą, ani kapitału. Ale mam pomysł, który może komuś się spodoba, kogoś zainspiruje.
Przez ostatnie pięć lat stałem się zapalonym graczem komputerowym. Tysiące godzin w grach głównie single player, około 150 różnych gier z czego większość ukończona, byłem i nadal jestem aktywny na wielu forach "gamingowych", zauważyłem też bardzo dużą i rosnącą aktywność polskich graczy. Szczególnie biorąc pod uwagę populację Polski nasz procentowy udział w rynku globalnym jest wręcz nadspodziewany - według statystyk Steam Polska jest bodaj 8-mym krajem Świata pod względem aktywności a Steam cały czas rośnie, są inne Epici, Ubisofty, Blizzardy, Playstation, Microsoft i gierki mobilne. Słowem gaming w Polsce jest bardzo rozwinięty. I uważam, że społeczność graczy jest bardzo dobrym klientem różnych centrów usługowych i rozrywkowych a nie widziałem w kilku większych polskich miastach żadnego centrum gracza - takiego z krwi i kości a nie jakiejś kawiarenki, stołu do bilarda, czy jakiegoś kącika z planszówkami. Trochę przerysowałem, oczywiście że są centra które oferują do kilku lokali/sklepów ukierunkowanych na graczy lecz to wszystko jest dorzucone do Biedronki i CCC - nie ma zgodnie z moją aktualną wiedzą takiej gamingowej Energylandii.
To pozwolę sobie wyobrazić i opisać Wam jak wyglądałby taki Centralny Port Gamingowy w Baranowie.
Przede wszystkim, i o tym się nie mówi, gracze potrzebują dużo tlenu i cukru. Większość graczy lubi też ruch, łatwiej jest zauważyć u siebie braki w aktywności fizycznej gdy się spędza czas przed komputerem, a już tym bardziej jak się wszędzie widzi jakiś superbohaterów i wyrzeźbionych influencerów. Co więcej, gry są źródłem pomysłów najwyższej jakości, to naprawdę jest studnia bez dna kreatywności, inspiracji, dzieł życia i wszelkiej maści intelektualistów, dlatego też gracze według mnie wyczują Janusza biznesu na kilometr. Żeby przyciągnąć gracza do jakiegoś miejsca trzeba naprawdę stworzyć coś praktycznego, ambitnego i z dobrą atmosferą. Nie zachęci się gracza do odwiedzenia jakiegoś miejsca gdy się tam postawi stolik i jakieś kanapy z czasopismami, sklepy z grami komputerowymi czy sprzętem to też jest coś w zasadzie niezbyt trafionego bo sprzęt jest najlepszy online a gry już są wszystkie cyfrowe. Możemy nawet pomyśleć bardziej uniwersalnie, celować w osoby które niekoniecznie nadal grają ale wychowały się na grach i mają rozwinięte konkretne zdolności poznawcze i podejście. Gry nie będą wieczne ale można stworzyć miejsce dla tych kilku pokoleń, które przeszły przez szkołę radzenia sobie w jakichś fantazjach nerdów. I właśnie dlatego wychodzę z tym pomysłem tutaj, bo moje opinie na temat takich ciekawych lokali dla graczy mogą być niespotykane - bardziej się skupiam na całej otoczce gier jak fora, źródła popkultury, hobby graczy profesjonalnych, "jak być cool?". Tak więc proszę tego nie traktować jak jakichś słów światłości tylko to są moje luźne przemyślenia.
Zacznijmy od budynku. Myślę, że to powinien być labirynt w stylu dżungli - rośliny produkują tlen i można zrobić fajny klimat. Dodatkowo brak pełnych ścian, wysoki sufit żeby był przewiew, lokale będą w boksach lub po prostu gdzieś wciśnięte za parawan, nad głowami musi być przestrzeń i chcę żeby był gwar. Nie trzeba epatować grami czy postaciami z gier, nie chcę wciskać w tym miejscu jakichś figur z gier czy plakatów na każdym kroku, chcę żeby każdy się poczuł w tym miejscu jak we śnie ale nie chcę celować w konkretny target - wszyscy powinni się tam czuć podobnie - taka trochę kraina przygody. Tak więc miejsce będzie po prostu crazy.
Następnie, co lubią robić gracze, gdzie spędzać czas, jakie mają hobby? Otóż gry wbrew pozorom są raczej trudne i skomplikowane, niektóre ostatnimi czasy idą w filmową papkę ale gracze raczej wolą mocniejsze doznania i trochę kombinowania. Kilka moich pomysłów lokali, takich pewniaków to kolejno:
-Studio tatuażu. Naprawdę bogate studio, może nawet dwa.
-Kostiumy, Cosplaye, zabawki dla dorosłych. Takie miejsce gdzie się pójdzie przed balem przebierańców i z nudów.
-Sklep z bronią + strzelnica. Takie miejsce premium z możliwością testowania i klientami VIP. Nie tylko broń palna, może trochę łowcy i survivalu.
-Sklep z figurkami, kartami, sztuką. Takie połączenie standardowych motywów z popkultury ze sztuką typu dużych obrazów, rękodzieła, replik.
-Kawiarnia w stylu retro. Chodzi głównie o styl, żeby to nie był Starbucks tylko żeby się wpasować w otoczenie z odrębnością.
-Coś w stylu kasyna. Może nawet nie za pieniądze, ale taki lokal nastawiony na gry karciane, hazard, może jakiś stół do bilarda. Alkohol. Może jakaś opłata za członkostwo i turnieje z nagrodami?
-Sklep przygodowy. Akcesoria podróżnicze, może coś z survivalu jak wyżej ale więcej rzeczy nastawionych na atrakcje. Specjalne obuwie, lornetki, kompasy, krzesiwa, namioty, czekany itp.
-Jakiś escape room, nie za dużo wariantów ale trzeba gdzieś upchać.
-Takie centrum informacyjne trochę w starym stylu. Prasa polska, zagraniczna, ekrany z informacjami, ważne wydarzenia ze świata wypisane na ścianie. Sądzę, że wiele osób nie wpisuje już w Google'a takich podstawowych pytań bo wiele odpowiedzi już nie interesuje przeciętnego Kowalskiego. Ciągle jakieś katastrofy, pożary, wojny, wybory. Chodzi o takie miejsce gdzie pracownicy będą wypisywać takie różne ważne zdarzenia chociażby dla podróżników czy dobrych obywateli. A ja na przykład mógłbym chcieć wiedzieć przed wakacjami w Chorwacji, że przez to że nie orają wielu pól to na co drugim ma gniazdo żmija łąkowa a nawet dwie. Różne różności
-Biuro podróży. Ale nie jakaś Itaka czy Rainbow Tours. Podróże dopasowane do klienta, kilka prostych all inclusive również ale chodzi o takie wyszukane przygody głównie.
-Może na piętrze będzie trochę biur ludzi z branży, jakaś przestrzeń wspólna
-Na tymże piętrze chciałbym też stworzyć tor przeszkód ale taki z pompą w stylu nowych gier. Wiele możliwych ścieżek, dziesiątki jeśli nie setki przeszkód i zagadek, różne tryby do zaprogramowania przez branzoletkę (na czas, dowolny, wyczynowy itp.). Ścieżki logiczne i ścieżki sportowe. Może być w okół całego piętra (tak sobie wyobrażam), i na tym piętrze byłoby bardzo dużo światła z okien i dachu, też rośliny.
Szczerze mówiąc mógłbym napisać o jakimś salonie gier, automatach do gier, jakichś komputerach z wirtualną biblioteką, i różnych takich pomysłach które aż się proszą myśląc o graczach. Ale mi chodzi o centrum dla ludzi z doświadczeniem w grach. Dla ludzi, nie dla promowania gier. Mam nadzieję, że to zrozumiałe.
Możliwe, że nie odpowiem od razu. Dużo mam takich pomysłów a dyskutowanie o nich psuje mi wenę. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam
Miejskie Centrum Gier
Szukasz pomysłu na biznes? W której branży warto stworzyć coś nowego? Potencjalni klienci, pomysły na biznes bez wkładu własnego, ciekawe koncepcje.