obsługa informatyczna dla firmy - warto?

Wszystko o Twoim biznesie. Strategie, zyski, finanse, zakładanie i rozwój firmy.
Awatar użytkownika
Farid_66

obsługa informatyczna dla firmy - warto?

Post autor: Farid_66 »

Cześć wszystkim! Jestem nowym użytkownikiem na tym forum i chciałbym się przywitać. Mam pewien problem, a mianowicie szukam rozwiązania dla mojej firmy, która potrzebuje profesjonalnej obsługi informatycznej. Zastanawiam się, czy warto skorzystać z usług zewnętrznej firmy, czy może lepiej zainwestować w własny dział IT? Przeglądając różne oferty, natknąłem się na obsługę informatyczną w Krakowie i zaciekawiło mnie to rozwiązanie. Czy ktoś z Was korzystał z takiej usługi? Czy jest to dobry wybór dla małych i średnich firm? Chętnie poznam Wasze opinie i doświadczenia w tym temacie. Z góry dziękuję za pomoc!
xvddd8670

Re: obsługa informatyczna dla firmy - warto?

Post autor: xvddd8670 »

Dzień dobry,

Wszystko zależy od skali infrastruktury. Jeśli posiada Pan do 10 komputerów i prosty serwer, a szybkie reagowanie na awarie nie jest krytyczne – zatrudnianie informatyka na stałe może być nieuzasadnione.

Natomiast jeśli potrzeba stałej obsługi bardziej złożonych systemów lub infrastruktura jest większa – wtedy rzeczywiście warto rozważyć współpracę z informatykiem lub firmą IT. Warto jednak pamiętać, że może się okazać, że informatyk będzie miał bardzo niewiele pracy w stosunku do ponoszonych kosztów.

Dobrym rozwiązaniem może być skorzystanie z outsourcingu IT na określony czas. Po tym okresie – na podstawie wyceny i osiągniętych rezultatów – można zdecydować, czy warto szukać osoby na stałe. W przypadku bardziej zaawansowanej obsługi warto zadbać o dokumentację i instrukcje, które ułatwią ewentualne przekazanie obowiązków innemu specjaliście.

Warto też pamiętać: jeśli IT „nie widać”, to znaczy, że wszystko działa – i to dobrze. Ale jeśli informatyk ciągle coś robi, a infrastruktura się nie rozwija, nie poprawia efektywności firmy i nie przynosi widocznych korzyści – to znak, że coś może być nie tak. Każdy informatyk ma też inne kwalifikacje i podejście do pracy.
ODPOWIEDZ