Firma w Rumunii – czy ktoś prowadzi?

Wszystko o Twoim biznesie. Strategie, zyski, finanse, zakładanie i rozwój firmy.
Filip33

Firma w Rumunii – czy ktoś prowadzi?

Post autor: Filip33 »

Cześć,

od jakiegoś czasu szukam alternatywy dla prowadzenia działalności w Polsce — głównie ze względu na wysokość składek i ogólne koszty. Wpadłem przypadkiem na temat prowadzenia firmy w Rumunii i przyznam, że zaciekawił mnie ich system dla mikroprzedsiębiorstw.

Z tego co czytam, mają tam podatek przychodowy (1% lub 3%), niższe składki ZUS-owe i bardziej przewidywalne przepisy. W dodatku da się to ogarnąć zdalnie — bez konieczności wyjazdu — co dla mnie jako osoby pracującej online jest dużym plusem.

Znalazłem goeu, gdzie cały proces jest opisany, ale zanim zrobię jakikolwiek ruch, chciałbym zapytać:
Czy ktoś tutaj faktycznie prowadzi firmę zarejestrowaną w Rumunii? Jak wygląda realnie kontakt z księgowością, bankami, i ewentualnymi urzędami? Czy rzeczywiście jest to takie proste, jak brzmi na papierze?

Będę wdzięczny za każdą opinię — pozytywną albo negatywną.
alecksyyy

Re: Firma w Rumunii – czy ktoś prowadzi?

Post autor: alecksyyy »

Ja też trafiłem na goeu, jak szukałem opcji założenia firmy w Rumunii. Na razie tylko się rozglądam, ale wygląda na to, że pomagają ogarnąć wszystko zdalnie.
Dobrze wiedzieć, że nie jestem jedyny, kto myśli o takim rozwiązaniu 🙂 Daj znać, jak coś ruszysz.
ODPOWIEDZ